Mere guerillakommunikation på jakobhorn.dk
Youtube bugner af små videoer af politiske kandidater, som ad denne vej forsøger at få deres budskaber ud til vælgerne. Nogle er gode, mange er virkelig dårlige. Nogle tjener blot som dokumentation af en tale eller en debat, og det kan der være alt mulig fornuft i. Det jeg skriver om her, er film beregnet til at komme på nettet som en del af valgkampen.
Langt de fleste af disse film bygger på to grundlæggende misforståelser om, hvordan man laver onlinemateriale, som folk gider beskæftige sig med:
Misforståelse 1: Folk gider høre på, at du taler om din politik.
Folk, der gider høre på, at du taler om din politik, skal nok finde dem. Den meget lille del af danskerne, som rent faktisk gider sætte sig ned og se en video, hvor du taler om hvad du vil kæmpe for, og hvad du tror på, er dem, du behøver bekymre dig allermindst om, for de stemmer sandsynligvis på dig alligevel.
Fidusen skulle jo gerne være, at man gennem et medie med den appel, som en videomediet har, kan indfange en del af det kæmpestore flertal af vælgere, som ikke gider høre dig fortælle, hvad du har tænkt dig. Lad være med at spilde den på noget, du ligeså godt kunne have stående på en statisk hjemmeside eller i en folder.
Tag en anden indgangsvinkel end dig selv, din politik, og hvad du vil kæmpe for. Lav en film om en konkret sag, som du brænder for, og som optager folk. Ikke en film, hvor du står og lirer et par sætninger af, men en film, som dokumenterer noget, og som har en reel værdi. Det kræver måske nok lidt mere end dig selv, dit mobilkamera og en times arbejde, men til gengæld vil du have en mulighed for, at det rent faktisk bliver set.
Misforståelse 2: Folk finder selv frem til din video.
En meget udbredt misforståelse er, at folk selv finder din video på youtube, så lad det være sagt med det samme. Sandsynligheden for at din video bliver et viralt fænomen er så lille, at du ligeså godt kan basere dit valgkampsbudget på lottogevinster.
At lægge en video på youtube og vente på, at den spreder sig svarer til at lægge dine valgkampsfoldere i en brun papkasse på gågaden og vente på, at forbipasserende åbner kassen, tager din folder ud og begynder at læse den. Videoen skal i sagens natur promoveres og helst indgå som en integreret del af din hjemmeside, facebookside og dine øvrige netaktiviteter, hvis det skal give mening.
Her er et par eksempler:
Det hjælper så heller ikke, at der er en stavefejl i Rune Kristensens video. Det virker meget useriøst.